• Aktuellt på Herresta

Vinterväghållning

Enligt förrättningsprotokollet så ska vi hålla våra vägar farbara hela året, såväl sommar som vinter. Vad farbar väg innebär framgår inte av protokollet, så där måste vi själva ta beslut och det är inte lätt.

Ser vi på hur våra fastigheter nyttjas så har vi i den ena änden på skalan många som vinterstänger sina hus när hösten smyger mot vinter och återvänder när det är dags för vårstädning. De tycker givetvis att vinterväghållning är onödig, för det är inget de nyttjar. I andra änden av skalan finns de som är permanentboende och som ska till jobbet varje dag. De vill inte köra fast eller hamna i diket. Och i mitten på skalan finns alla de som inte är permanentboende, men som tycker det är trevligt att besöka Herresta hela året. Komplicerat. För vem ska vi ploga och hur mycket?

Vi har en jättebra vinterväghållare som tar väl hand om vår väg och i kontraktet med vinterväghållaren står att snöröjning ska påbörjas när det är 8 cm torr snö eller 5 cm blöt snö på vägen. Med dessa startparametrar har vi den vinterväg vi alla känner till.

Vinterväglaget kan se helt olika ut från vinter till vinter. Vissa vintrar är det barmark och då tänker vi knappast på snöröjning och plogning, andra vintrar är det snö mest hela tiden. En sådan vinter har vi den här säsongen. Redan den 25 november kom snön till Herresta och sedan dess har det varit vinterväglag med ideligt återkommande snöfall. Plogtraktorn har setts var och varannan dag. Det här är bra, vägen blir som det står i förrättningsprotokollet, farbar. Men det sker till en hög kostnad och där har vi ett problem vi brottas med i styrelsen. Om vi skulle få en fortsatt vinter ända till slutet på mars, som ser ut som den vinter vi hade i december, med det plogningsbehov som en sådan vinter genererar, då förbrukar vi 1/3-del av vår totala årsbudget på snöplogning. Riktigt kylslagna fakta.

Med detta sagt så har vi i styrelsen beslutat att vi inte skruvar på vårt vinterväghållningsavtal i år, vi får skruva på andra parametrar för att hitta de pengar som behövs. Samtidigt så inser nog de allra flesta att vi inte i något avseende kan öka ambitionen. Vi kan inte ploga mer och vi kan inte sanda mer, vi balanserar redan på marginalen av vad vår ekonomi tillåter. 

Gör vi rätt när vi inte skruvar på avtalet? Vi tror det. Det här är en extrem vinter, en vinter som vi förhoppningsvis inte ser varje säsong. Om den här vintern följs av en eller några snöfattiga vintrar så kommer vi ikapp med de extra kostnader vi har den här vintern. Men det är en fråga vi alla bör fundera på, hur mycket ska vi ploga? Vad ska vi ha för farbarhetsambition? 

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste kommentarer

  • David Alveblad » Efterlysning:  ”I den "Blogg" som har adress enligt ovan, så finns en massa bilder från händelse..”

  • Johan Ehnbom » Extra insatser på vårens arbetsdag:  ”Tack för all hjälp på städdagen med att fixa till allt uppbökat gräset på Norra ”

  • Niklas Carina » Flera vildsvin skjutna:  ”Vildsvin nattetid 13:e April mellan Kummelvägen 18 och 20.”

  • Inga-lill Kjell » Flera vildsvin skjutna:  ”vildsvinen har varit på nedre delen på vår tomt mot ängen . vi bor på lövnäsväge”

  • Birgitta Tell » Medlemsmöte 11 februari 2024:  ”Tack för ett informativt och tydligt möte. Jag stöttar styrelsen nya inriktnin..”

Senaste nyheter