• Aktuellt på Herresta

Snöröjning och gångstigar

Nu är vintern här och killarna från Herresta Gård är igång med snöröjningen!  Det kan vara bra att veta att i avtalet med Herresta Gård står att snöröjning ska starta när det har fallit 8 cm torr snö, eller 5 cm blöt snö.

Som ny i rollen som vägansvarig är det många frågor att sätta sig in i, frågor som tidigare inte alls funnits i mitt medvetande. Ett exempel är att vi inte alltid har vägarrangemang som är optimala för snöröjning.
 

Det kom ett önskemål igår om att vi inte ska ploga igen stigarnas mynningar ut på våra vägar. Så länge jag varit på Herresta så har det ju varit så att det blir plogvallar när vägen plogas och dessa vallar sätter igen stigarnas anslutning till vägarna. Man får helt enkelt klättra över. Jag har pratat med Fredric Paus som förstår problemet och gärna vill hjälpa oss, men det är inte helt banalt. Flera stigar har tomter på båda sidorna och då finns det ingen naturlig plats att lägga den snö som tas bort från stigens anslutning till vägen.

Jag kommer att vara på Herresta under 2:a advent. Då kommer jag att åka runt och titta på det här problemet, se vad det går att göra, men som alltid är det inte helt säkert att vi kan lösa problemet. I alla fall inte på ett kostnadseffektivt sätt. Jag är helt säker på att om jag ber Herresta Gård så klivet killen som kör traktorn ut ur sin maskin och handskottar fram en öppning vid varje stigs anslutning till plogad väg, men i slutänden så kommer vi inte att vilja betala den fakturan, det blir helt enkelt för dyrt. Ett alternativ är givetvis att vi alla hjälps åt och skottar fram en kattstig genom plogvallen när traktorn kört förbi. Jag får återkomma i frågan när jag tittat närmare på hur det ser ut.

Hans Wahlgren / vägansvarig

Kommentera gärna:

 • MayBritt Tibell • 1 december 2023 15:45:19
  Vid dagens promenad blev jag glad att plogaren lagt snövallen vid sidan av ingången till gångvägen Karpvägen och Söderängsvägen! Så mycket lättare att ta sig fram när man är lite till åren och inte så vig längre men gärna promenerar i vårt fina område. Eftersom vi är några vandrare går det oftast att ta sig fram på stigarna när några fötter trampat fram.
  Tack!
 • Thomas • 30 november 2023 18:58:25
  Jag ser inga problem med att det ligger en snövall vid gångstigarna. Antingen kliver jag i vallen och ser snart att andra gör det också och då är ”problemet” löst efter några dagar. Det går i regel att gå lite vid sidan av och även då är ”problemet” löst.
  Att gå på stigen mellan hamnen och Tomtstugan är i regel tyngre vid mycket snö än att kliva över ett par snövallar.
  Vi som har fastigheter här ute vet att området ligger i en natur och jag vill definitivt inte betala för någon handskottning även om det är trevligt att se det gjort.
  Plogningen här ute fungerar jättebra. Det är endast en gång under mina 25 år här ute som jag har haft svårt att komma ut på zagnerstavägen och då var det vinden som ställde till det, samt att jag åkte till jobbet ca 06.00

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste kommentarer

 • David Alveblad » Efterlysning:  ”I den "Blogg" som har adress enligt ovan, så finns en massa bilder från händelse..”

 • Johan Ehnbom » Extra insatser på vårens arbetsdag:  ”Tack för all hjälp på städdagen med att fixa till allt uppbökat gräset på Norra ”

 • Niklas Carina » Flera vildsvin skjutna:  ”Vildsvin nattetid 13:e April mellan Kummelvägen 18 och 20.”

 • Inga-lill Kjell » Flera vildsvin skjutna:  ”vildsvinen har varit på nedre delen på vår tomt mot ängen . vi bor på lövnäsväge”

 • Birgitta Tell » Medlemsmöte 11 februari 2024:  ”Tack för ett informativt och tydligt möte. Jag stöttar styrelsen nya inriktnin..”

Senaste nyheter