Yoga på Herresta


Ordet Yoga är sanskrit och betyder förening.
Yoga är ett effektivt verktyg att skapa balans mellan kropp och själ, mellan kropp och sinne. Nu har yogan kommit till Herresta!

Yoga är för alla utifrån förmåga och dagsform. Att yoga handlar om att skapar en medvetenhet om dig själv för dig själv.

Yoga är ett fantastisk bra verktyg och ett komplement till din ”vanliga” träning, såsom t.ex löpning, cykling, styrketräning mm. I Yogan tränar du rörlighet, styrka, balans och koordination, samtidigt som du ges möjlighet att vara närvarande och lyssna inåt. Yogan bidrar till en helhetsträning av vårt system och balanserar upp kroppens obalanser. Andningen är en viktig del i yoga och anses kunna påverka ditt mentala tillstånd positivt. Genom att bli mer uppmärksam på din andning kan du skapa stora förändringar i ditt välbefinnande.
 
Under sommaren yogar vi här på Herresta med hjälp av utbildade yogainstruktörer. 
Det finns flera olika yogaformer. Ingen vana krävs.
Varje yogapass är unikt och du väljer vilket/vilka du deltar i. Yogan är kostnadsfri.

Monika presenterar sin Global Yoga

Monika Folcker heter jag. Träning, sport och idrott har alltid varit en stor del av mitt liv. Instruktörsrollen har jag pysslat med vid sidan av mitt ordinarie jobb i mer än 25 år. 
Det har varit fokus på kondition, styrka och funktionell träning, såsom tex Body Pump, Body Attack, Energy, Power Step, Shape m fl. De senaste åren har även yogan blivit en del till i min träning.
För närvarande håller jag klasser på  Sats i Vällingby där jag instruerar i Body Balance och Yoga.

Yoga passen på Dansbanan kommer att vara lite varierande från gång till gång.
Passen inleds sittande för att sedan övergå i några stående yoga positioner med fokus på andning och flöden, där vi skapar styrka, rörlighet balans och harmoni mellan kropp och sinne. Passet avslutas sedan med sittande positioner innan en skön avslappning. Kroppen får både stretchning, styrka, rörlighet, balans, lugn och ro. Lyssna in kroppen utan att pressa, ha tålamod och öppet sinne.
Hjärtligt välkommen att landa på din matta, släpp prestationen och ta fram din nyfikenhet.

Global Yoga - anpassad till 2000-talets människa, i en värld där vi lever mycket i huvudet och sitter mycket still framför datorn. Tekniker från öst och väst blandas, och inspiration till passen hämtas från den globala yogascenen. Med hjälp av tekniker från Iyengar Yoga, Ashtanga Yoga, Kundalini Yoga, Forrest Yoga, Pilates och Funktionell träning byggs en klass med precision och flöde.

Helene presenterar sin "Bryggyoga"

Jag heter Helene Granstam och jag är utbildad inom medicinsk yoga (Mediyoga), diplomerad MedYogainstruktör med fördjupning inom stress & utbrändhet samt lärare i YinYoga. Jag har utövat olika yogaformer och meditation under flera år och använder mig av yoga i mitt yrke som sjuksköterska.

Lite kort om de olika yogaformerna; MedYoga är utvecklad i Sverige och är en medicinsk och terapeutisk yogaform. MedYoga bygger på mjuka dynamiska rörelser för att uppnå avspänning och stödja kroppens självläkning. Denna yogaform har visat sig bra för bl.a stressrelaterad problematik, sömnsvårigheter, smärta och oro/nedstämdhet. YinYoga är en blandning av hatha yoga, kinesisk medicin och mindfulness. Yin står för vila och avslappning och använder olika positioner för att komma in i kroppen till skillnad mot andra yogaformer som använder kroppen för att komma in i position. YinYoga fokuserar på bindväv, skelett och ligament för att öka kroppens flexibilitet.

Bryggyogan i sommar kommer vara en mix av olika positioner och mina yogaklasser kommer ha fokus på andning, balans, energi och medvetenhet samt avslappning och i viss mån meditation. Klasserna kan utövas av både nybörjare och vana.

Yogaklasserna kommer hålla till på nya badbryggan "Bryggyoga" i båthamnen. Vid dåligt väder kan pass ställas in eller att plats ändras, se fb för aktuell information. Ta med egen matta, vattenflaska och mjuka kläder! Namaste!
 

Kasia presenterar sin Hatha yoga

Att yoga är en övning i närvaro. Ett sätt att lära sig lyssna på sin kropp. Att stanna upp och observera vad det är som rör sig inom oss.
Vår kropp har en fantastisk kapacitet att anpassa sig, orka lite till, klara av saker. Och vi människor har kollektivt en egendomlig förmåga (med några fantastiska undantag!) att ignorera varningssignaler och tecken på att det är dags att stanna, ladda om, tanka på ny energi.
Ja. Lite som med en bil. Fast i bilen har man inte lika lätt att ignorera en blinkande varningslampa. Men kroppen kan få lätt gå några extra varv innan man kollar upp ryggen som spökar eller nackmuskeln som stramar åt.

På mina pass vill jag främst lära ut kontakten med kroppen.
Genom rörelse och stillhet. Genom andning. Genom noggrann teknik och förståelse för rörelsemönster i HATHA yoga och i vår egen kropp. Du behöver inga förkunskaper. Ta med matta/underlag och kom!
 
I HATHA yoga använder vi ett brett utbud av olika asanas - kroppspositioner för att väcka, stärka, stretcha och lugna kroppen. På köpet lär vi oss att djupandas och lyssna på kroppen. Även utanför mattan. Vi blir snällare mot oss själva och andra.
 

Gå med i FB-gruppen "Yoga på Herresta"
där hittar du information om yogaevenemangen.

Väder och annat kan göra att tid o plats för yogapassen ändras, håll dig uppdaterad via FB.

Yogan är kostnadsfri

Monika Folcker instruerar och leder Global Yoga, Dansbanan
Helene Granstam - Bryggyoga, även specialkvällar och meditationer
Helene Granstam - Bryggyoga, även specialkvällar och meditationer
Kasia Lindahl - Hatha yoga, även meditationer
Kasia Lindahl - Hatha yoga, även meditationer