• Aktuellt på Herresta

Vinterväglag

Det är halt nu! Det inkommer in en del klagomål på sandningen av vår väg, att vi sandar för lite.

Det är julafon idag, men styrelsen vilar inte, inte heller vår vinterväghållare. Efter kontakt med vår entreprenör kan jag meddela att vi inte sandar mindre i år än tidigare år. Sandning går alltid att justera, men vi måste komma ihåg att vi i första hand sandar för att biltrafiken ska ta sig fram. Grundreglerna för sandning är:

  1. Vi sandar backar, korsningar och kurvor, ställen där det är extra viktigt att inte fastna samt att vid behov kunna stanna.
  2. Vid glashalka sandar vi hela området.
Efter dialog med entreprenören och bedömning av väglaget så har vi fastställt att halkan just nu är så svår att vi idag helsandar vägarna. Halkan i kombination med storhelg kan vara skäl nog att motivera helsandningskostnaden.

Den primära lösningen för att inte halka under promenaden på Herresta handlar om att ha rätt utrustning på fötterna. Man bör ha Icebugs eller andra skor med broddar, eller lösa broddar att spänna utanpå promenadskorna.

Skulle vi helsanda vägen för att inte fotgängare ska halka så måste vi i princip sanda precis all plogad väg efter varje plogning. Det är givetvis görbart, det handlar i slutänden enbart om hur mycket vi är beredda att betala för väghållningen.

Vi vet redan nu att vinterväghållningsinsatserna i november varit fler och mer omfattande än normalt, så vi för en balansgång mellan vad som kan göras och vad vi har pengar till att göra. Vår entreprenör är väl medveten om att våra resurser är ändliga, vi för en god och löpande dialog om insatsernas inriktning och omfattning. 

Kommentera gärna:

  • Lilian Rosén • 21 januari 2024 10:42:13
    Vi bor här året runt och är väldigt nöjda med snöröjningen. Vi hör klagomål på snöröjningen på andra platser, men här finns inget att klaga på. Sandningen har jag svårt att yttra mig om, eftersom jag inte är ute och går. Med bil har det inte varit några som helst problem.
  • Jan Kemvall • 13 januari 2024 15:26:38
    Nu har det varit mycket halt på våra vägar i några dagar och bara enstaka sandkorn.
    Under julhelgen var det helt OK, men nu är det dåligt.
    Jag instämmer med att vi ska vara försiktiga med våra pengar, men det vore bra med lite bättre balans.
    Janne
  • Per-Olof Tunelid • 9 januari 2024 15:34:38
    Var ute hela helgen från jul till trettondagen med vissa besök i Stockholm och jag önskar att snöröjning var lika bra där som det är i Herresta. Vi är väldigt nöjda med snöröjningen
  • Fredrik Larsson • 25 december 2023 10:47:47
    Mycket bra och informativt! Ni i styrelsen gör ett otroligt bra jobb! God fortsättning
    Fredrik o Lotta Hagstugevägen 3

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste kommentarer

Senaste nyheter