• Aktuellt på Herresta

Stäng av vattnet!

Det händer nästan varje vinter att någon drabbas av vattenläckage med vattenskador i fastigheten som följd.

Det spelar ingen roll om man har elkabel kring vattenservisen eller om man har huset uppvärmt, det händer olyckor ändå. Vattenskador är ingenting man vill ha, så gör det därför till en vana att stänga av vattnet ute på tomten när Du lämnar Herresta.

EDIT 
Har förstått att det finns många olika avstängningslösningar för vattnet, det är inte alla som har en pinne upp ur gräsmattan.

Ber alla se den avbildade avstängningsventilen som ett exempel. Det viktiga är att man stänger av vattnet innan man lämnar Herresta, avsett hur avstängningsventilen ser ut.

Kommentera gärna:

  • MayBritt Tibell • 12 december 2023 22:27:36
    En liten tillbakablick:
    Några av oss minns röran, andra har flyttat hit när allt var klart..
    Kommunen anlitade en entreprenör som grävde och drog vatten, avlopp och fiber till tomtgränsen. Sedan fick varje fastighetsägare anlita en entreprenör som gjorde en lösning till varje fastighet. Det var flera olika entreprenörer och några fastighetsägare gjorde jobbet själva. Var och en måste begära ett bygglov för dragningen på tomten. Ofta skötte entreprenören det. Rör skulle dras för både vatten och avlopp, ibland måste man spränga för att få djup och fall för avloppet. Lösningarna blev många. En del har avstängning nersänkt i en upplyftbar anordning för vattnet, andra har det i källare eller inomhus eller någon helt annan lösning. Några kunde inte få fall för avloppet utan har en pump som pumpar avloppet till huvudsystemet.
    Invecklat blev det med många entreprenörer och olika förhållanden på alla tomter, men ett har vi gemensamt: vikten av att det system man har skyddas från risken att frysa.
  • Hans • 12 december 2023 16:52:28
    Det här inlägget var en insiktsöppnare. Installationerna är inte lika, trots att vattnet drogs in för hela området under en begränsad period.
    Men om vi släpper olikheterna så kan vi kanske ändå komma fram till att det är en klok princip att stänga av vattnet innan man lämnar Herresta.
  • Thomas • 12 december 2023 13:31:11
    Det finns ett otal varianter på var avstängningventilen sitter beroende på vem som installerade.
    Jag halvsov Hans en brunn på tomten och avstängningen sitter precis efter den. Men jag har även avstängning i köket där vattnet är anslutet till huset.
    Vet också att många har både mätare och avstängning i källaren eller till och med inomhus.
    Bilden på hemsidan ser ut som nya varianten av avstängning till sommarvatten, men det är sjävklart inte sanningen i alla fall.
  • Markus. • 12 december 2023 09:15:57
    Ok.
    Infon rör då huvudsakligen de där med "brunnar"för vattenmätaren.
    För övrigt så får man således anpassa lösningen efter behovet.
    Viktiga är att man har en lösning!
  • Hans Wahlgren • 11 december 2023 13:53:53
    Markus I så fall ser det helt olika ut. Vår vattenmätare ligger i en brunn, två meter ner i backen, alldeles vid vägkanten. Strax efter brunnen finns en huvudventil som vi kan stänga av vattnet med. Fungerar inte den ventilen så kan vi lyfta upp vattenmätren ur brunnen och på var sida om mätaren finns en kulventil (typ Ballofix), som också går att använda om vattnet måste stängas av. Men hur det ser ut spelar mindre roll. Man får lära sig sin anläggning och rådet kvarstår; Stäng av vattnet innan Du lämnar Herresta.
  • Markus. • 11 december 2023 13:36:03
    Hej.
    Lite förvirrande? vem skrev detta? Vattenmätaren sitter ofta inne i huset !där stänger vi av varje gång vi lämnar huset. Någon avstängning på tomten finns ej heller i alla fall,utan endast en"Kommunal" avstängning utanför tomten, som man inte får använda utan kommunens ok!?
    En värme kabel 20 m inuti vattenledningen från huset funkar bra.
    God jul Herresta. Markus. A.L. omr. 10

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste kommentarer

Senaste nyheter